SD Leuven – zaterdag 27 april 2024

Een paradijs voor straatfotografie

Rijke geschiedenis, gebouwen uit vele tijden, een universiteit en natuurlijk ook een brouwerij, talrijke cafés en een paar studenten. En voor sommigen, een vleugje nostalgie naar de studententijd …
Onderwerpen genoeg dus om de rubrieken Mensen, Architectuur en Urbex, Actie, Abstract en Stilleven … op het Belgiumdigital forum of de Facebookpagina te vullen.

Tijdens deze Shooting Day verkennen we nieuwe gebouwen, het station en de buurt erachter, oudere monumenten (zoals de bibliotheek, het oud stadhuis ), een paar kerken en het wereldberoemde begijnhof. Voor de moedigsten wacht er op het einde van de langste lus het vernieuwde gebouw van Stella Artois aan de Vaartkom. Die noemt nu De Hoorn.
Binnen in de talloze cafés ligt een topdomein voor straatfotografen, en voor wie een snelle vinger heeft zoemen een groot aantal fietsers voorbij.

Uiteraard zijn de Belgiumdigital medewerkers ook weer present om wie dat vraagt met de nodige raad en daad bij te staan, en dat zowel op technisch als op fotografisch gebied.

Onderweg bespreken we geregeld bepaalde situaties en/of fotogelegenheden die onze aandacht verdienen. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid voor een natje en een droogje. Op die manier leren we elkaar beter kennen en wisselen we tips en ideeën uit. Voor wie een aparte uitdaging wenst, voorzien we zelfs één of twee opdrachten.

Er zijn geen specifieke eisen voor je foto-uitrusting. Voor straatfotografie wordt meestal een lens met vaste brandpuntsafstand gebruikt (35 tot 50mm op fullframe, 23 tot 35mm op APS-C). Die beeldhoeken zitten uiteraard ook vervat in je standaard zoomlens (bijvoorbeeld 24-70mm resp.18-55mm.
Zorg in elk geval voor opgeladen batterijen en voldoende geheugenkaartjes.

Afspraak dus naast het monument op het Martelarenplein aan het station op 27 april om 12 uur. Voor zij die met de auto komen zijn er parkings aan de Vaartkom (Engels Plein 32 Leuven) of achter het station (inrit Vaartdijk of Ijzerenwegstraat).

Inschrijven is verplicht (omwille van onze verzekering) en doe je uiterlijk op 20 april door een e-mail te sturen naar shootingdays@belgiumdigital.com met vermelding van je naam/nickname en eventueel het aantal personen waarvoor je inschrijft. Deze inschrijving is gratis en het aantal deelnemers is niet beperkt.

Hieronder een kaartje met het parcours (max. 5,7 km; aanpassingen aan de omstandigheden blijven mogelijk!). Na de stationsbuurt gaan we langs de bibliotheek en door het stadspark naar het begijnhof. We volgen daarna de Naamsestraat naar de Oude en de Grote Markt. Van daaruit zijn verschillende wegen (ook bussen) mogelijk naar ofwel De Hoorn of het station. Voor elk wat wils.

Achteraf

  • Deel je beste foto’s met de hele Belgiumdigital community
    Plaats een post op ons forum of in onze belgiumdigital.com Facebook groep.
  • Maak kans op publicatie in het fotomagazine Shoot
    We voorzien een verslag van deze Shooting Day in het Belgiumdigital-katern van één van de volgende edities van het fotomagazine Shoot. Wil je graag dat jouw (beste) foto daarvoor in aanmerking komt, stuur die dan door als jpg-bestand naar shootfoto@belgiumdigital.com (min. 2000 pixels aan de langste zijde, max. 4MB bestandsgrootte).
    Als je een foto instuurt geef je daardoor automatisch de toelating aan Belgiumdigital en aan de uitgever van Shoot om deze foto (met jouw naamvermelding) te publiceren in het Shoot magazine en op de www.belgiumdigital.com en www.shoot.be websites.