Belgiumdigital

Belgiumdigital: hét trefpunt voor digitaal fotograferen

In juli 1999 besloten enkele enthousiaste fotoliefhebbers bij het prille begin van de digitale fotografie samen de mogelijkheden van dit nieuwe medium te verkennen. Wat startte als een kleinschalig communicatiemiddel voor bevriende hobbyisten is intussen uitgegroeid tot een toonaangevende online-gemeenschap voor iedereen die enthousiast bezig is met en meer wil leren over digitale fotografie. Beginners, gevorderden en (semi)professionelen zijn allen even welkom.

Centraal in de werking staat het grootste Nederlandstalig discussieforum waar – geheel gratis – fotografen ideeën en foto’s kunnen uitwisselen, de laatste nieuwtjes bespreken, en antwoorden vinden op praktische en technische vragen. Vandaag telt het Belgiumdigital forum meer dan 61.400 geregistreerde gebruikers en meer dan 4,9 miljoen berichten. Dagelijks komen tot 14.000 unieke bezoekers een kijkje nemen.

Een selectie van de gepubliceerde foto’s wordt wekelijks verzameld in een ‘Hall of Fame’. Verder zijn er de regelmatige ‘Shooting Days’ (foto-uitstappen) met gevarieerde thema’s en locaties. Af en toe komen er opmerkelijke fotoshoots en instructieve workshops. Daarnaast zorgt Belgiumdigital voor animatie op publieke evenementen, zoals de jaarlijkse Photo Days beurs.

Belgiumdigital werkt nauw samen met het Belgische fotomagazine Shoot sinds de lancering ervan in 2009. In december 2022 verscheen al het 100ste nummer van het tijdschrift! De jaargang 2023 omvat 6 nummers, waaronder twee dubbel-dik.

Belgiumdigital vzw

De werking van Belgiumdigital wordt gedragen door een ploeg vrijwilligers: moderatoren die de discussies in goede banen leiden, mensen die de activiteiten organiseren of begeleiden, en een kleine bestuursploeg. Al deze medewerkers zetten zich volledig belangeloos in. Om de financiële en organisatorische aspecten correct te beheren werd al vroeg ‘Belgiumdigital vzw’ opgericht, een Vereniging zonder Winstoogmerk (in Nederland vergelijkbaar met een Stichting). De benodigde werkingsmiddelen worden gehaald uit (vrijwillige) lidgelden en uit online-advertentie-inkomsten.