Schiet er eens op uit!

Belgiumdigital Shooting Days

Schiet er eens op uit!
SD-deelnemers laten zich door niets of niemand afschrikken (foto: René Delbar)

Samen op stap gaan maakt fotograferen nóg leuker. Je leert even enthousiaste mensen kennen, je ontdekt overal verrassende plekjes binnen en buiten, en tussendoor steek je nog heel wat op van je tochtgenoten. Belgiumdigital maakt het je alvast makkelijk met een veelzijdig aanbod van Shooting Days.

Het discussieforum blijft natuurlijk hét centrum van de Belgiumdigital-gemeenschap: je treft er altijd wel iemand die je met concrete informatie en goede raad verder helpt. Je vindt ook nieuwe inspiratie in de tien¬tallen foto’s die er elke dag opnieuw worden gepost. En dan ben je wel eens benieuwd naar de gezichten achter die ‘nicknames’… Geen betere manier om andere fotografieliefhebbers te ontmoeten dan eens een Shooting Day mee te maken: een zorgvuldig voorbereide uitstap naar een fotogenieke stad, doorheen een interessante streek of in de marge van een passend evenement.

De onderwerpen voor Shooting Days zijn erg gevarieerd: een oude binnenstad, een bijzonder wandelpad, een uniek gebouw of interieur… of anders een prachtig landschap, rijk natuurgebied of gevarieerd dierenpark. Groothoek-, tele- of macrolenzen: ze komen allemaal aan de beurt! Meer dan eens brengt een Shooting Day je op uitzonderlijke plaatsen waar je alleen of zonder de nodige contacten onmogelijk kan binnenraken. Soms is er een keuze tussen verschillende alternatieven, zodat je je dag nog beter aan je eigen interesses en voorkeuren kan aanpassen.

Er wordt rekening gehouden met het wat speciale gedrag van de slenterende fotograaf: het traject blijft beperkt zodat iedereen over voldoende tijd beschikt om alle leuke plekjes rustig te fotograferen. Zonodig worden vooraf de nodige afspraken gemaakt met de gidsen die sommige bezoeken begeleiden. Ook aan een vlotte bereikbaarheid (aansluiting bij openbaar vervoer, ruime parkeergelegenheid) wordt aandacht besteed.

Tijdens de Shooting Day kan je met de andere deelnemers uitgebreid informatie uitwisselen en heel wat tips en tricks verzamelen. Wil je leren hoe je best een donker interieur vastlegt, een bijzonder objectief uitproberen, of stap voor stap zien hoe een HDR-opname verloopt? Er is altijd wel een bereidwillige deelnemer in de buurt om je bij te staan.

Na afloop posten de deelnemers hun beste shots in de Shooting Days Foto’s rubriek, waar ze uitgebreid aandacht en commentaar krijgen.

Hoe deelnemen?

Alle informatie over de geplande Shooting Days vind je in het daartoe voorziene deel op het Belgiumdigital-forum, waar je je ook kan aanmelden voor deelname. De meeste tochten worden ook hier op deze website aangekondigd.

De kosten voor de deelnemers worden minimaal gehouden, en blijven veelal beperkt tot een eventuele toegangsprijs of een kleine vergoeding voor een rondleiding. Meestal is er achteraf ook – geheel vrijblijvend – gelegenheid om in groep nog iets te eten en te drinken, soms gevolgd door een extra fotosessie ‘s avonds.

Een Shooting Day organiseren

Eenieder kan een voorstel voor een Shooting Day aanbrengen bij de Belgiumdigital SD-werkgroep. Voor een geslaagde dag zijn een grondige kennis van de omgeving en goede contacten ter plaatse van het grootste belang.

De SD-Werkgroep ondersteunt dan de initiatiefnemer(s) met raad en daad bij de praktische uitwerking. Wanneer alle richtlijnen en aanbevelingen van het SD-draaiboek worden gevolgd krijgt de uitstap het kwaliteitslabel van ‘erkende Shooting Day’, en kunnen de deelnemers genieten van een speciale verzekering afgesloten door de vereniging (gratis voor vzw-leden, 2 euro voor anderen).